Pages

There was an error in this gadget

Tuesday, June 7, 2011

DUA DUNIA

Baca, bayangkan.. , dan hayati situasi ini..

Sabtu lepass... 
Ak duduk kat bangku kecik depan kedai famly ak sorg2...
entah kenapa tah fikiran ak kosong... 
Tak mampu ak fikirkan apa2 lansung..

Sampailah ak terlihat seorang Lelaki,..
Muka LEGEND.. takut ak tengok dari jauh..
Dia berjalan ke arah kedai ak..
Tak handsome lansung.. (jujur bukan kutuk oke)
Baju sememeh.. mcm baru balik dari berperang...
Dalam hati ak berdesis..
"I wonder if something wrong with dis guy..."
Then., ak malas nak pandang lama-lama sebab dia makin dekat...
Ak buat2 tak tahu.. Ak tunduk, n baca buku yg ada di tangan ak..
3 minit ak tk angkat kepala.. n tk pandang ke mana laki tu tuju...
Then.. hati ak tergerak untuk angkat kepala ak..
Tak payah pandang tempat lain..
Ak just angkat je kepala ak pandang depan..
Ya Allah...
lelaki tu ada betul-betul depan mata ak..


Korang nak tawu die tgah buat apa ??
Dia tengah selak kain2 telekung yang tergantung untuk dijual kat kedai depan kedai ak..
Ak perhatikan je dia...
Tersentuh ak lihat dia...
Mula-mula Dia ambil telekung yang berenda warna PINK.. Raut wajah dia seperti sedang berfikir...
Kemudian dia ambil pula telekung yang semuanya serba putih..
Dibanding-bandingkan kedua-duanya...


Dalam hati ak... 
"ya Allah.. untuk siapa dia beli telekung tu ?..."

Tapi yang pasti.. mesti untuk org yang dia cinta.. org yang dia sayang..."
Mungkin untuk ibunya.. mungkin untuk isterinya.. atau mungkin untuk teman istimewanya...


Sejuk hati ak melihat keikhlasan yang ada pada wajah dia masa tengah membeli telekung tu...
Ak tak patut "Judge a book by its Cover" bila awal2 tengok penampilan dia... 
Sekarang baru ak tawu... 
Melihat pakaian dia je.. ak rasa dia baru balik dari kerja...
Ak agak lah.. dia baru dapat gaji... sebab tu dia terus guna duit tu untuk sesuatu yg berharga pada dia..
Ak yg tgah duduk sorg2 masa tu.. 
Hanya tersenyum sendiri...
dan kemudian ak sambung membaca buku..
Tak sampai 2 minit..
Ak angkat kepala ak sekali lagi... ak melihat sekeliling...




Ak ternampak pulak seorang Lelaki...
tengah berdiri kat luar Umall.. di sebelah kereta mewah..
Handsome.. Tinggi.. siap pakai sunglass lagi..
Berbaju melayu hijau..
Dalam hati ak...
"Apa pulak kisahnya yang ini...."
Tgah ak tengok dia berlegar-legar.. ke hulu ke hilir... kat depan 1 kedai..
Tiba-tiba dia berhenti.. keluarkan handphone dari poket...
Ak cuma perhatikan je gerak geri dia..
Kerana ak tawu.. ini satu lagi pengajaran yang tuhan sengaja ingin sampaikan pd ak...
Tak sampai 1 minit...
Muka lelaki tu mula berubah.. jadi kusut..
Ak nampak memek muka dia yg berkerut.. Dengan tangan-tangan sekali dah mula naik turun naik turun..
"Ahhh.. mesti ada masalah..." ak fikir...
Yang ak agak... 
Laki tu mesti ada masalah dengan seseorang yang dia sayang..
Sebab ak dapat tengok, dia macam tgah merayu-rayu..
tak tahu lah pulak klau bukan.


Hmmm.. Sayang.. muka handsome.. tapi itu lah kan..
Tak ada hidup yang sempurna..
Setiap org ad kelebihan n kekurangannya..


So... apa kekurangan n kelebihan korang ??
Korang sendiri lah yang lebih mengenali hidup n siapa korang...
Kita sume tak dapat lari dengan perkara tu...
Lumrah kehidupan..
KAN...
So di sini... 




Ak nak kongsi satu kenyataan yang amat berguna untuk sume orang...


iaitu...


"Tuhan sentiasa berbicara dengan kita manusia.... 
Tuhan berbicara dengan kita menggunakan perantaraan... 
Setiap perkara di sekeliling kita.. itulah yang telah ditetapkan oleh Tuhan... 
oleh itu, melihatlah bukan dengan mata sahaja... (melihat tanpa berfikir n menghayati).. 
tapi melihatlah dengan mata hati. 
InsyaAllah.. 
mesej mahupun isi tersurat dan tersirat yang tuhan ingin sampaikan... akan dapat kita fahami...."


Maha Suci Tuhan yang Maha Mengetahui dan Maha Mendengar soal hati kita..

2 comments:

  1. hahaha mase tu pun aku tengok dye dok depa kelas kau, haha time tu kau ketua darjah yang besar. haha segala kenangan semua terkeluar balik sehh.. haha

    ReplyDelete
  2. replied...

    hahahaha. saksi2., kaw tgok dia je buat ap? tk join sekaki pulak.. 'besar' yea.. perli abes.. baru kaw tawu terkeluar tk terkeluar sume bende klau ak da mule bercerita... haha

    ReplyDelete