Pages

There was an error in this gadget

Wednesday, September 25, 2013

WORD HURTS

Dont they think before they speak ? Is it gonna to hurt anybody ? Is it goin to make somebodys feeling down ..

Well.. I thought they did .
With words , impian bole jadi musnah .. semangat bole jadi hancur .. senyuman bole hilang ..

Semuanya dalam sekelip mata ..
So easily .. they took away my heart . Ripped it all into no pieces left .

Dear diary .. deep inside , im hurt .. im smiling right now .. typing diss .. acting like im messaging with someone I like .. and hes looking at me .. feel irritated .

Listening to their conversation . Im here with no idea . No confident . No sincerity . No honesty . No heart ..

I just smile n laugh when it needed . Hate dis life ..

Ask me why .. ??


Because actually .. we are pretenders and heart breakers .. :) 

Saturday, July 13, 2013

Assalamualaikum to all muslims and morning to all :) It has been a long time i've not written to this blog !! Today , in this beautiful morning of 5th Ramadhan 1434 Hijrah , i felt like to post something .


The last thing i posted was about SPM right ? 
Now , after almost 2 years .. want to know the result ?


4A+2A1A-1B


................

I know i should be thankful .. Yes . i am . Alhamdulillah .. i felt happy .. that time . when we all gathered at the very last secondary school ceremony ..
And in front of everybody .. i cried . 
my heart stunned when they announced my result as top 10 students 
i almost cried in front of the camera , the headmistress .., when recieving the slip and prizes 
after that , i walked to go to my sit back 
in seconds .. someone stopped me from behind . i turned back and she hugged me . 

She knew ....................... it .

my tears fell without i knew it 
and i cried as cried as i can... in her hug . 
That is my teacher . She always supported me from the very beginning . The one who have faith in me . The one who understood me in silent . The one who never givup on me . The one who believe in me . The one who knew...... 
At that time .. the reason why i cried .. 
I really hoped to get straight A's .. but there was a B . and i don't care if it was another subject . but the B was english . A very important subject for me to apply for law courses .
My ambition ..all this time .. :') 
So ..! , after that .. my life changed .. Sesungguhnya , Allah s.w.t sebaik-baik perancang .
Where i am right now .. ?
I am a pre-u student . form six . and i took STPM . 
I can't believe untill now .. i will go for stpm after spm . But Allah is Greater . I know , everything happened for reasons .. theres a reason why i must be here . 
i will finish pre-u at the end of the year .. and yet .. i havent found the reason .

But , :) here .. the wonderful things about pre-u school life :

1. I have a lot of close friends that i had never felt this close .
2. I laugh everyday for their jokes
3. We play everyday after study everyday 
4. We hangout A LOT ! 
5. Since 2012 (6 Rendah 3) untill 2013 (6 Atas 3) .. we classmates treat each other like our own family 
6. Celebrate birthdayS altogether
7. I love Nur Haszimah , Anis Shahirah , Aqilah Syuhada , Nawal , Hasnah , Miera Yasmin , Aliff , Amirul , Ikhwan and Zane . These people are my gangs ! They are beautiful :)
8. I felt more relax because i limited my responsibilities in school . 
9. I've learnt about loves .. friendships.. lifes.. and the most important is , 

10. Im struggling to be independent . Stand on my own feet . I rather feel tired of myself than making people tired of me . Thats why .... these 2 years , im a little at war of myself . 
If i mad , or i sick or i sad . I dont easily tell .......... .. 
A lot of people dont understand me . When they mad at me .. 
I rather shut my mouth and close the door . Being alone is better than get myself being hurt and hurting people . Throw bad words at me . Talk behind my back . Curse me . 

I don't care . I accept if i do make mistakes .Thats why i silent myself. but , at least i don't hurt people .

WELL ! Thats all for today ! :) Hati dan perasaan dah diluahkan sedikit sebanyak . Tak harap sape2 pun baca . Main terjahh jeee .. 

Now is sharp 8.00 

Assalamualaikum . Pray hard . Work hard .

Saturday, August 20, 2011

SPM is coming !!!!!!!

SPM is coming !!!!!!! 

This blog will not be updated untill SPM is over.

KINDA nervous ! 

But, i know i can do it ! 


For my family..  for my future...


aim for the moon, and even if u fall... u will fall among the stars. :)

I want to stop dreaming .............,


and make it HAPPEN ! InsyaAllah 8A's + in MY HAND !! 


 Aja aja fighting !

Tuesday, June 7, 2011

DUA DUNIA

Baca, bayangkan.. , dan hayati situasi ini..

Sabtu lepass... 
Ak duduk kat bangku kecik depan kedai famly ak sorg2...
entah kenapa tah fikiran ak kosong... 
Tak mampu ak fikirkan apa2 lansung..

Sampailah ak terlihat seorang Lelaki,..
Muka LEGEND.. takut ak tengok dari jauh..
Dia berjalan ke arah kedai ak..
Tak handsome lansung.. (jujur bukan kutuk oke)
Baju sememeh.. mcm baru balik dari berperang...
Dalam hati ak berdesis..
"I wonder if something wrong with dis guy..."
Then., ak malas nak pandang lama-lama sebab dia makin dekat...
Ak buat2 tak tahu.. Ak tunduk, n baca buku yg ada di tangan ak..
3 minit ak tk angkat kepala.. n tk pandang ke mana laki tu tuju...
Then.. hati ak tergerak untuk angkat kepala ak..
Tak payah pandang tempat lain..
Ak just angkat je kepala ak pandang depan..
Ya Allah...
lelaki tu ada betul-betul depan mata ak..


Korang nak tawu die tgah buat apa ??
Dia tengah selak kain2 telekung yang tergantung untuk dijual kat kedai depan kedai ak..
Ak perhatikan je dia...
Tersentuh ak lihat dia...
Mula-mula Dia ambil telekung yang berenda warna PINK.. Raut wajah dia seperti sedang berfikir...
Kemudian dia ambil pula telekung yang semuanya serba putih..
Dibanding-bandingkan kedua-duanya...


Dalam hati ak... 
"ya Allah.. untuk siapa dia beli telekung tu ?..."

Tapi yang pasti.. mesti untuk org yang dia cinta.. org yang dia sayang..."
Mungkin untuk ibunya.. mungkin untuk isterinya.. atau mungkin untuk teman istimewanya...


Sejuk hati ak melihat keikhlasan yang ada pada wajah dia masa tengah membeli telekung tu...
Ak tak patut "Judge a book by its Cover" bila awal2 tengok penampilan dia... 
Sekarang baru ak tawu... 
Melihat pakaian dia je.. ak rasa dia baru balik dari kerja...
Ak agak lah.. dia baru dapat gaji... sebab tu dia terus guna duit tu untuk sesuatu yg berharga pada dia..
Ak yg tgah duduk sorg2 masa tu.. 
Hanya tersenyum sendiri...
dan kemudian ak sambung membaca buku..
Tak sampai 2 minit..
Ak angkat kepala ak sekali lagi... ak melihat sekeliling...




Ak ternampak pulak seorang Lelaki...
tengah berdiri kat luar Umall.. di sebelah kereta mewah..
Handsome.. Tinggi.. siap pakai sunglass lagi..
Berbaju melayu hijau..
Dalam hati ak...
"Apa pulak kisahnya yang ini...."
Tgah ak tengok dia berlegar-legar.. ke hulu ke hilir... kat depan 1 kedai..
Tiba-tiba dia berhenti.. keluarkan handphone dari poket...
Ak cuma perhatikan je gerak geri dia..
Kerana ak tawu.. ini satu lagi pengajaran yang tuhan sengaja ingin sampaikan pd ak...
Tak sampai 1 minit...
Muka lelaki tu mula berubah.. jadi kusut..
Ak nampak memek muka dia yg berkerut.. Dengan tangan-tangan sekali dah mula naik turun naik turun..
"Ahhh.. mesti ada masalah..." ak fikir...
Yang ak agak... 
Laki tu mesti ada masalah dengan seseorang yang dia sayang..
Sebab ak dapat tengok, dia macam tgah merayu-rayu..
tak tahu lah pulak klau bukan.


Hmmm.. Sayang.. muka handsome.. tapi itu lah kan..
Tak ada hidup yang sempurna..
Setiap org ad kelebihan n kekurangannya..


So... apa kekurangan n kelebihan korang ??
Korang sendiri lah yang lebih mengenali hidup n siapa korang...
Kita sume tak dapat lari dengan perkara tu...
Lumrah kehidupan..
KAN...
So di sini... 




Ak nak kongsi satu kenyataan yang amat berguna untuk sume orang...


iaitu...


"Tuhan sentiasa berbicara dengan kita manusia.... 
Tuhan berbicara dengan kita menggunakan perantaraan... 
Setiap perkara di sekeliling kita.. itulah yang telah ditetapkan oleh Tuhan... 
oleh itu, melihatlah bukan dengan mata sahaja... (melihat tanpa berfikir n menghayati).. 
tapi melihatlah dengan mata hati. 
InsyaAllah.. 
mesej mahupun isi tersurat dan tersirat yang tuhan ingin sampaikan... akan dapat kita fahami...."


Maha Suci Tuhan yang Maha Mengetahui dan Maha Mendengar soal hati kita..

Monday, June 6, 2011

CINTA SAMPAI DI SINI

AL-KISAH DARI HATI.
Cinta pertama aku.

Cinta yang tak pernah aku lupakan. Yang pertama ajar ak erti persahabatan ,

ajar ak erti kesabaran ,

juga yang ajar ak erti perpisahan.

Siapa dia ?

Semua orang tahu. Sebab ak suka cerita pasal dia pada orang..

Entah. Ak pun tak tawu ap yg ak suka sangat dengan dia.

Kami kawan sejak darjah 3. Rapat sejak selalu duduk sama kumpulan dengan dia. Dia suka tendang2 ak. Ni lah cara lelaki nk berkawan kan.., nak buat mcm mana. hehe. Ak dah tak ingat sangat apa yang kteorg selalu buat kat sekolah. Tapi, de reason ak suka kawan dgn dia.. sebab dia selalu buat ak happy.

Sampai satu hari, darjah 5, masa exam..
Ak ingat lagi..
Ak suka buat paper ship bila boring, yela.., sebab origami tu je yg ak pandai buat.
Dah siap je ak buat 1, tiba-tiba dia rampas, die tulis sumtink atas kertas tu..
Ak buat-buat budush.
Dia bagi ak balik (dengan tersengih-sengih)
Ak buat-buat tak nampak apa yg dia tulis.
Dia cakap, "kat belakang ! baca yang kat belakang !"
Bila ak pusing kapal kertas tu..
Tertulis..
"Farah , kita suka kan awak"
Haha. First time tulisan die lawa n kemas sikit.. Nak gelak pun ada mse uh.
( Cintan Monyet kanak-kanak version memang selalu mcm ni kan. )
Ak tak tawu nak cakap apa, seperti biasa, alasan basi kanak-kanak yg selalu bagi,
"kita nak tumpukan pada pelajaran dulu.."
Hahah. APTB la !
tapi siapa tawu.. lama-lama ak akan sayang dia betul-betul.

...........................................

Saat masa kat skola agama pun ak tk boleh lupakan.
Masa ak masuk kelas darjah 1 , padahal ak darjah 5 sk..
Kaw selalu lepak depan kelas ak. Senang ak nampak kaw. Kaw selalu lalu lalang.. Happy ak selalu dapat jumpa kaw. Dalam hati jugak, ak tertanya;.. kaw tak malu ke buat mcm tu.,. tak malu ke duduk depan kelas budak kecik.. dah la ak ni dah besa, then msuk kelas darjah 1 pulak... Masa tu, ak mula betul2 suka kan kaw.. sebab kaw ni pelik.. klau kaw tgah bace,.. kaw suka baca part ni ? :) Tapi sume tu tak lama kan. Kaw mula berubah bila ak tak kawan ngn kaw lagi..

Pakcik,
Kaw nak tawu kenapa , sebab sebenar ak tak layan kaw dulu pakcik?
Kaw kan "EVERYTHING",
sume suka kaw.. kawan-kawan ak suke kaw..,
apa kaw fikir kalau dorg tawu pasal tu ?
Kaw budak kecik mase tu. So, ak phm lah lg.. jugak.. kenapa kaw tk dpt phm..
Ak tk nk ungkit..
Tapi ak juz nak bitau 1 hal..
Kteorg gado sume sebab kaw.. taw... Sejak tu, ak jd pendiam.
Tapi kaw tak pernah perasan sume tu. Yang kaw fikir, ak jual mahal la.. ak berlagak la,.. ye kan ?

Saat tu.. Masa tu.. betul-betul menguji ak.. Sakit hati ak bile tgok kaw hari-hari. Ak tak tawu kenapa.
Sebab ak pendam apa yang ak tk sempat nak cakap.
Inilah yang ak tk dapat nak cakap pakcik.
Puas .., lega sikit rasanya.

Lepas sume kawan-kawan kite terpisah dengan alam sekolah menengah..
Kita pun sama...
Ak ingat sume dah berakhir. Ak nak mulakan hidup baru. Ak dah jangka kaw memang hanya untuk sementara je.
Tapi tak lama lepas tu kita jumpa balik kan..
Kita kapel for the 1st time.
Kaw jauh. Memang susah.
Then. Lepas tu kita putus...

Tapi tak lama lepas tu pulak..
Kita contact balik..
jumpa...
Kita kapel pulak for the 2nd time..
Kali tu ak serius..
Ak tk nk crik org laen..
Susah nak carik kawan lelaki yang senang dibuat kawan selain kaw , tawu tak ?
Bukan tak nak crik org laen tuk dibuat 'kawen' la wey.., tapi dibuat kawan baik..
Kaw da salah paham kat situ.
Ak sayang kaw la pakcik. Tapi kaw selalu buat ak tertunggu-tunggu msg kaw. call kaw.
Ak ingat nak kekalkan relationship kita wlau tak ke mana pun.
Tapi sampai saat kaw minta putus dgn ak..
Kaw tk tawu apa yang ak rasa..
Ak terus tak nak contact kaw. Ak benci kaw tawu tak..
Ak susah nak terima hakikat yang kaw tak suka ak..
Tapi ak tk give up..
Ak tetap tunggu kaw jugak.. selalu tunggu kaw..
Sebab ak tawu kita ada jodoh. Ak selalu rasa mcm tu.. Ak tawu kaw akan contact ak balik 1 hari nnti.

Kaw tawu pak cik..
Ak tak pernah suka kan laki sebegini rupa. Kelakar tawu.. (rasa mcm org budush bile tga taip bende neh)
Kaw ingat lagi kisah hidup ak macam mana kat sini ?
Ak da harungi macam-macam kat luar sana.
Demi tuhan.. kaw memang impak besar dalam hidup ak. Kaw patut bangga taw.

Ak nak luahkan apa ak pendam selama ni.. Kaw baca baik2..

Setiap hari..,
Selalu ak balik sekolah, tak kira lewat petang ke tak..
Ak lebih rela meringankan kaki ak untuk berjalan kaki balik umah..
Terkadang jugak,
Ak juz stop kat Jusco or Umall..
Sepanjang perjalanan.. selain tuhan.. selain keluarga.. selain kehidupan.. yang ak fikirkan.. adlah kaw.
Mata ak tak pernah berhenti melilau melihat sekeliling..
Mata ak mencarik kaw.. pakcik..
Ak tak tawu sama ada mata atau hati ak yang tak pernah kenal erti giveup lupakan kaw.
Kaw bayangkan..........
Selalu sangat.. ak tunggu famly ak amek kat Mcd jusco, ak tk pernahnya nak senang duduk..
mata ak melilau melihat orang lalu lalang..
hati ak sentiasa berdebar-debar setiap kali ak di luar sana.
Ak selalu tertanya-tanya, apa kaw buat, kaw kat mana..
Especially hujung minggu or cuti..
setiap langkah ak di luar sana..
dengan harapan dapat terserempak dengan kaw.
atau dengan harapan ak dapat lihat kelibat kaw walau sesaat..
atau dengan harapan kaw ternampak ak..
Sebab masa tu.. ak selalu percaya kaw lhaa jodoh ak.

Kan betul apa yang ak teka,
lepas tu kaw contact ak balik pakai MS.
sejak tu kita hanya kawan baik.
Kawan-kawan jugak, apesal tah ak ni yang mengharap-harap sangat.
Ak ingat ak boleh terima. Rupanya... still...
Ak tk nk lepaskan kaw pakcik.
Ak tk nk menyesal.
Ak betul pecaya kaw jodoh ak.
Ak susah nak terima hakikat... bila kaw anggap ak bukan sape2..
ak sayang kaw sangat mcm part of my life.
Ak tak terfikir untuk sibuk dgn laki lain. 

Semua org yg kenal ak dah busan dgan cite pasal pak cik ni kan ??

Ak selalu cite pasal kaw.. Apa yang ak cite ?
"Kenapa ak suke kaw".
padahal ak sendiri tak tawu sebab apa yang susah sangat nak hilangkan perasaan tu.
Selalu ak nangis bila fikir pasal kaw.
Segenap hati ak memang kata.. ak masih sayangkan kaw sejak dulu lagi.. dari kecik.. tak pernah hilang.
Terkadang jugak..
Ak tertanya-tanya sendri..
Kenapa kaw tak boleh suka ak macam dulu ? Kenapa kaw berubah ?
Padahal ak dah cuba jadi manusia terbaik untuk kaw bangga jadikan kawan., teman..
Ak buat tu.. buat nie... ak berusaha jd yang terbaik dlm pandangan kaw.
Tapi kaw lansung tak pandang kan .
Sedih... ak mmg sedih mase tu.. bila kaw tak layan ak mcm kaw layan kawan-kawan biasa kaw.
Kenapa mesti mcm tu...
Walaupun kita masih kawan masa tu.. ak tetap dengan hati aku.. Ak betul sedih setiap kali fikirkan kaw.

Oleh sebab ak tak sanggup hidup macam tu.. itulah ak putuskan persahabatan kita arie tu,..
Sorry sebab ak pilih msa birthday kaw. huhu. ak nak bagi kaw HADIAH yg kaw mesti suka kan.
Ak nak kaw hilang.. disappear.. lebur...cair... dan nyah dari minda mahupun hidup ak...
Tapi kaw tawu...
lepas tu..
Ak selalu mimpi kaw..
Dah tu macam nak dapat lupakan kaw !
Ak tak faham.
Kaw macam HANTU tawu tak.
Membayangi hari ak dengan kisah-kisah semalam.
Ak betul-betul tak faham.
Tawu-tawu je.. ak bangun tido, dah teresak-esak...

hmmm.. apa kaw dah buat pada ak ?
Ak pun tak faham apa yang ak suka sangat dengan kaw kalau padahal kaw dah lama tak suka ak lagi.,
Apahal lah yg ak susah sangat nak terima hakikat ni.,
Kumbang bukan seekor kan. tapi kumbang kaw jugak yang ak nampak.
HAISH..,
sampai HARI TU...
kaw msg ak tiba-tiba...
ak takut nak reply, MESTILAH sebab ak kene jage maruah ak, ak yg putuskan kawan. kan. haha
ak berdoa byk2 pada tuhan supaya bg ak kekuatan hati...
esoknya, 
Tu yang ak buat status mcm tu arie tu..
"Msg ak sekali lagi... kita kawan sekali lagi"...
Ak bg time 1 hari... 
Masa tu ak fikir kaw akan baca... n ak dah bersedia mulakan sekali lagi...
Malam tu ak tunggu...
Ak betul-betul ingat "its over".
tapi at last, ak dga ada bunyi msg masuk...
Kaw msg ak sekali lagi....
Ak punyalah hepi. Ak ternangis pulak. entah emotional sgt..~
Bila ak tanya kaw ad on9 ke tak.., kaw ckp kaw tk on9..
Nilah benda yg ak paling heran sekali ,
sebab mcm mana kaw boleh msg ak lg seolah-olah kaw dah baca status tu..
Padahal kaw kata kaw tak.. (i dont know to believe u or not)
Sampai sekarang kita kawan...
KAN.. tapi ak betul-betul ingat ak dah bersedia...
Rupanya tak pakcik...
Slagi kita berkawan, selagi tu hati ak tk tenang.. Ak benci perasaan mengharap terhadap kaw. 
Maafkan ak.. Sejak kaw beritahu 1 hal pd ak hari tu..
Ak tak tawu sama ada kaw nak bergurau dgn ak.. atau kaw nak ak benci ngn kaw, ak sendiri tak tawu..
Tapi JANGAN RISAU....
ak dapat tangkap maksud kaw...
kaw cuba nak beritahu ak.. kaw memang dah tak suka... dan takkn suka ak lagi kan,...

Ak faham...
Sekarang ak baru faham...

Kaw bukan jodoh ak..
Ak bukanlah heroin...
bukanlah cinderella...
bukanlah siapa-siapa nak dapat cinta pertama dan sejati ak..
Cinta dan Sayangkan kaw cuma akan menanggalkan seletep2 n plaster hati ak yang sememangnya dah longgar lama..
Ak tak sanggup lagi hidup macam nie..
Oleh tu... , Maafkan ak... ak tak dapat nak teruskan persahabatan kita..
ak tak dapat nak jumpa kaw hari ni...
Ak nak mulakan hidup baru..
Sebab walaupun sakit.. ak dah terima hakikat..
Ak dah terima hakikat yang ak kena lepaskan kaw.
Sampai di sini saja Cinta ak pd kaw.
Tapi.. kenangan kita akn terus hidup... setiap kita bersama dulu...  KENANGAN TERINDAH buat ak..
lagu yang kaw nyanyikan... ak akn igt sume tu..
KAN.

Ya...
cinta sejati kadang-kala tak semestinya dapat kita miliki.
Jodoh itu juga boleh jadi bukan untuk kekal..
Tapi boleh jadi untuk sementara sahaja...
Kerana itu setiap pertemuan ada hikmahnya.
Kerana juga JODOH ITU RAHSIA ALLAH S.W.T.

"you will never know true happiness untill you find truely loved..,

..........and you will never understand what pain really is...,

Untill you lost it."




Monday, May 23, 2011

A WALK TO REMEMBER

This is my life. This is my family. And where i put all my soul to.

From primary school....


Untill secondary school......



While im walking along that ROAD.... thats when i met them...... Cute n Happening people.


Dan...
Untuk mencari sesuatu yang bermakna dalam hidup.............................,



Aku cuba merasa segalanya. Kesejukan, Kepanasan, Kedinginan, Kebahangan yang ada di dunia.




 Dengan HARAPAN aku dapat pelajari sesuatu dari mereka..




Aku takkan pernah puas menjelajah....,








Selagi cita-cita dan impian tak tercapai....



Selagi hayat masih ada....,


Selagi aku tak kenali erti hidup....



 Inilah aku.





Yang suka berkongsi pengalaman hidup aku.



 Yang tak sanggup mengenal erti putus asa.


Sebab aku tahu... setiap orang... setiap manusia...


Ada jalan cerita mereka masing-masing....


Kenangan MANIS dan Kenangan PAHIT masing-masing...



Yang ada hikmah disebaliknya...



 ................PENGAJARAN............


 ................PEDOMAN...............


..............HARAPAN.......... dan.............................



SUATU PERJALANAN UNTUK DIKENANG
A WALK TO REMEMBER
Thank You God for the wonderful journey.. 



MEMOIRS OF CHOIR SMKTDS 2007-2009


















.....what happened to us... ?
only God knows the truth. 
Sorry for tak dapat pertahankan apa yang kita ada selama ini even i've tried much.
........
I had a wonderful, fantastic, incredible and amazing moment in my life because of them.
I travelled a lot and been through a lot with them.
I will keep you guys in my heart forever. 
i <3 u all.
.CHOIRS.